Discover the magic…immuunsysteem (1)

Discover the magic….

 

Ons immuunsysteem, hoe werkt dat eigenlijk (part 1)?

Ga jij een steriele omgeving voor jezelf creëren?

Of ga jij af en toe eens het gevecht aan met een brutale bacterie?

 

We hebben een magisch lichaam waarin alle systemen (hormonen, immuunsysteem, zenuwstelsel) met elkaar samenwerken om ons optimaal te laten functioneren.

Het immuunsysteem functioneert als een verdedigingssysteem tegen lichaamsvreemde stoffen zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Het bestaat uit een complex systeem van organen en cellen.

In grote lijnen houdt het immuunsysteem zich bezig met:

 • Herkenning van pathogenen, tumorcellen en lichaamsafval
 • Communiceren tussen verschillende delen
 • Elimineren van ziekteverwekkers, afvalstoffen, beschadigde en dode lichaamscellen

 

De allereerste barrière die lichaamsvreemde stoffen tegen komen zijn de lichaamsbarrières, die deel uitmaken van het aangeboren immuunsysteem. Het aangeboren immuunsysteem pakt alle indringers op een soortgelijke manier aan en is bij de geboorte al aanwezig.

De lichaamsbarrières bestaan uit:

 • Slijmvliezen in onze huid, mond, luchtwegen, darmen en urogenitaal stelsel.
 • Chemische stoffen zoals traanvocht, speeksel, slijm, maagzuur, talg en urine.

De lichaamsbarrières willen niets liever dan de ongenode gasten weren om een infectie te voorkomen, zodat energie bespaard wordt.

Het kan voorkomen dat een indringer toch door de barrière weet te komen waardoor deze in de bloedbaan terecht komt. Op dat moment komen een aantal specifieke immuun cellen in actie, een leger witte bloedcellen die de indringer direct of indirect willen doden.

Hierover in een volgende post meer.

In het dagelijkse leven worden we continu blootgesteld aan allerlei virussen, schimmels en bacteriën. Deze micro-organismen zijn met het blote oog vaak niet te zien. (Overigens zijn niet alle micro-organismen verkeerd, sommige zoals pro- en pré-biotica hebben we juist nodig in onze darmen).

Blootstelling aan kwade bacteriën, schimmels, virussen en parasieten hebben we lang niet altijd in de hand.

Heb je lekker een appel opgepeuzeld en lik je je vingers nog even af, dan komt er een legertje bacteriën die aan je vingers kleefden mee je lijf in. Vaak hebben wij niet eens in de gaten dat ons immuunsysteem aan het werk is om de kwade bacteriën onschadelijk te maken.

Wij kunnen er wel voor zorgen dat we ons immuunsysteem gezond houden. Voor wat betreft de lichaamsbarrières, dus het allereerste afweersysteem, de volgende tips:

 • Zorg voor een goede huidgezondheid om jezelf te beschermen tegen ziekteverwekkers. Fillagrine en histidine zijn eiwitten die nodig zijn voor een gezonde barrièrefunctie en goede bescherming.
  • De zuurgraad (pH) moet laag zijn, L-histidine verlaagt de pH (L-histidine in voeding: vis, gevogelte, eieren, zeewier, zaden als sesamzaad, pompoenpitten).
  • De huid moet voldoende vochtig zijn, dit bereik je door niet vaker dan 1x per dag te douchen en/of minder shampoo te gebruiken (gebruik producten met lage pH). Bevochtigen van de huid kan ook door dagelijks eten avocado(olie) en avocado-olie op de huid smeren.
  • Goede voedingsstoffen voor de huid zijn:
 • Omega 3 (EPA en DHA uit vis, schaal- en schelpdieren)
 • Vitamines A, D en E
 • Zink (uit zeevoedsel: zeewier, vis, schaal- en schelpdieren; zaden)
 • Histidine (in vis, gevogelte, zaden en zeewier)

Met een gezonde leefstijl zorg je voor een goede gezondheid van de slijmvliezen, enkele tips:

 • Eet gezonde voeding, veel plantaardig want dan krijg je veel vezels binnen, deze zorgen ervoor dat de goede bacteriën in de darm hun werk kunnen doen. Eet dus minimaal 500 gram groenten per dag en vermijdt bewerkte koolhydraten en suikers.
 • Beweeg voldoende, minimaal 30 minuten per dag
 • Ontspan, doe elke dag een ademhalingsoefening van minimaal 5 minuten
 • Slaap voldoende

Als jij goed zorgt voor je lijf zodat je immuunsysteem gezond is èn blijft, en af en toe ook eens de strijd aangaat met een brutale indringer wordt je immuunsysteem sterker. Je immuunsysteem filtert boosdoeners uit ons lijf èn daarnaast zijn veel bacteriën ook gewoon nodig.

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *